Hős utca hangjai

Képviselő-testület elé kerülhet a rendelet-módosító beadványunk

2019. július 17. 11:53 - hosutcahangjai

A Hős utcai telepfelszámolás nem megy könnyen az önkormányzatnak. Köszönhető ez annak is, hogy a magántulajdonosoknak az önkormányzat olyan, méltánytalanul alacsony árat kínál lakásaikért, amiért nem lehet másik lakást venni Budapesten, vagy csak határozott idejű bérleti szerződést ajánl (a jelenleg hatályos önkormányzati rendelet szerint kizárólag határozott időre köthetnek bérleti szerződést), miközben sem a lakókkal sem a Kontúr Egyesülettel, érdemben nem hajlandó tárgyalni (legutóbbi tárgyalási kísérletünkről itt olvashatnak).

Mindeközben a közösségi beszélgetéseken - amelyeket szombatonként, 18:00-kor tartunk a Hős utcában - újabb és újabb megoldási alternatívák merülnek fel annak érdekében, hogy a lakók előrébb tudjanak lépni, lakhatásukat illetően.

A magántulajdonosok nagyon sokfélék. Vannak, akik elfogadnának határozatlan idejű bérlakást, azonban csak bizonyos feltételekkel. Vannak, akik azért, mert nem bírják tovább ezt a bizonytalanságot, s vannak, akik azért, mert viszonylag magas közösköltség-tartozásuk halmozódott fel. 

A feltételek is változóak. Vannak, akik a magántulajdonukért, a határozatlan idejű bérlakás mellé szeretnének még plusz összeget kérni (amiből többek között a felújítást el tudják végezni), és vannak, akik biztosítékot kérnének arra, hogy x éven belül megvásárolhatják a bérlakást az önkormányzattól.

A Kontúr Egyesületnek van egy kis jogász csapata (van, akinek a városrehabilitációs ügyekben van tapasztalata, van, aki a kerítésügyet viszi), amelynek ugyan nagyon kicsi a kapacitása, de a stratégiai megoldási alternatívákban mindig nyitottan állnak az új feladatok elé (ezúton is nagy köszönet nekik!!!).

Mivel több lakónak is megoldást jelenthetne a határozatlan idejű bérlakás elfogadása, mellyel a telepfelszámolás jelentőset léphetne előre, elhatároztuk, hogy rendeletmódosítási beadvánnyal élünk a Kőbányai Képviselő-testület felé, amelyet Tóth Balázs, LMP-s képviselő terjeszt elő. A rendelet-módosítási javaslat a június 26-ai képviselő-testületi ülésre végül nem lett beadva, de ígéretet kaptunk arra (reméljük, ez a nyári szünet alatt sem felejtődik el), hogy az augusztusi ülésen napirendi pontnak javasolják, akár összellenzéki/egyéni beadványként vagy akár  kormánypárti kezdeményezésként (nekünk igazából teljesen mindegy). A beadvány célja a Hős utcai telep felszámolásának előmozdítása, az ott élő magántulajdonosok biztonságérzetének növelésével, lakhatásuk megnyugtató rendezésével. A rendelet-módosítás lényege, hogy a még a kisajátítási eljárásokat megelőzően felajánlják a magántulajdonosoknak, hogy ingatlanjaikért cserébe határozatlan idejű bérleti szerződést köt velük az önkormányzat.

A beadvány itt olvasható.

A benyújtandó rendelet-módosítási tervezet itt olvasható.

idezet2.png

Idézet a beadványból

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hosutcahangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr6414927972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása