Hős utca hangjai

A gázrobbanás egyelőre elmaradt

2020. augusztus 14. 17:38 - hosutcahangjai

Tényleg mindig van lejjebb - a Kontúr sokat látott szocmunkásainak posztja

A COVID előtti utolsó poszt is erről szólt, nem gondoltuk volna, hogy majd fél évvel később még ugyanerről kell írnunk: a Vagyonkezelő (?) által kibontott, és úgy, ahogy van, otthagyott lakásokról. A cél papíron az, hogy önkényesek ne költözzenek be ezekbe a lakásokba.

A hatás viszont az, hogy a még ott lakók számára egyre élhetetlenebb a hely.

kilukasztott_bejarat.jpg

"Figyelemmel arra, hogy a lefalazott lakásokat ismeretlenek szisztematikusan újra és újra kibontották, az a döntés született, hogy a továbbiakban a falazás helyreállítására nem kerül sor, a lefalazás alkalmatlan volt a lakások védelmére. E döntés mellett szólt az az érv is, hogy a lakások nyitottan, átláthatóan tartásával megelőzhető, hogy az ingatlanokban – mint ahogy történt az számos esetben a szomszédos ingatlanokból történő faláttörés útján – illegális tevékenység folytatására kerüljön sor."

- írta nekünk az alpolgármester, levelében.

Egyrészt: pár lakást valóban feltörtek ismeretlenek, a többit azonban a Vagyonkezelő. 

Másrészt: üresen hagyott lakások maradnak még bőven, hisz vannak nem önkormányzati, de magára hagyott, akár prímán bebútorozott lakások is a házban. 

Végül pedig: az illegális tevékenység folytatására is sor kerül sajnos továbbra is (már ha ezalatt a drogfogyasztás van értve), a feltört lakásokban ugyanis kényelmes kis belövőszobák jöttek létre.

Egyébként nincs problémánk a belövőszobával, amennyiben üzemeltetése tudatos és szakemberek által ellenőrzött, de nem tartjuk jónak, hogy az önkormányzati finanszírozású prevenciós gyerekfoglalkozásokat tartó alapítvány helyiségétől két ajtónyira legyen.

belovoszoba.jpg

Miközben alkalmatlanná tették az üres lakásokat a beköltözésre, egyúttal életveszélyessé is tették azokat.

Itt egy kicsit ki kell térnünk a környezetre: gyerekes családok élnek itt, huszonpár négyzetméteres lakásokban. Természetes, hogy a gyerekek a hatalmas udvarban játszanak, különösen most, amikor 30-40 fok van. A gyerekek pedig – egyébként a felnőttek is – kíváncsiak, természetes, hogy egy felnyitott, de bebútorozott és így különféle kincseket rejtő lakatlan lakásba bemennek játszani.

Az utóbbi napokban, hetekben elkezdték kitépni az üres lakások addig sértetlen ablakait, ajtóit, tokostul. Nem a lakók, nem az önkényesek, nem a hajléktalan vagy csak nyugodt drogozásra vágyó szerfüggők, hanem a vagyonkezelő (?) megbízottjai (?). Nemcsak a folyosó felőlieket, hanem az utcaiakat is. Most combközépig érnek az ablaknyílások a szobákban.

Kíváncsiak vagyunk rá, hogy amikor majd egy gyerek kizuhan egy ilyenen, azért egész pontosan, személy szerint ki lesz a felelős.

Mivel több ízben felszólítást kaptunk erre, ezúttal jelezni fogjuk a Bárka Gyermekjóléti Központjának, hogy gyerekek veszélyeztetve vannak az épületben, méghozzá, úgy tűnik, a vagyonkezelő által, de ezt már nem a mi tisztünk megítélni.

Nem is tudjuk, most mit javasoljunk... A vagyonkezelő és a döntéshozók védelembe vételét?

rendorautok.jpg

Azt hittük, ennél már nem lehet durvább a helyzet, de lehet. 

Tegnap előtt (augusztus 12.) a már mindennapos vízfolyás mellé a következő történt. Az ablaktokok kitépése közben (?) sikerült leszakítani a gázórát (?), megsérteni a gázcsőcsonkokat (?). Nem tudjuk, egész pontosan mi történt, hisz előtte le volt zárva a lakás, mindenesetre miután eltávoztak az ablakokat és ajtót kitépő szakemberek, ömleni kezdett a gáz. A lakók egymást riasztva fejvesztve menekültek. Egy halláskárosult párt alig sikerült figyelmeztetni, hogy jöjjenek ki a lakásból. Óriási hajcihő, mentő, rendőrök, a vagyonkezelő felelős munkatársa, majd végül a gázosok is megérkeztek. A „rend” helyreállt.

A lakók érthetően fel vannak dúlva:

Ezek fel is robbantanának minket, csak hogy már elmeneküljünk végre?! 

És itt már tényleg azt gondolnánk, hogy ennél nincs lejjebb, de van: Legalább egy szomszéd néninél (de, lehet, hogy másnál is) továbbra sincs gáz. Mai telefonos érdeklődésére a vagyonkezelő „felelős” munkatársa elmondta, hogy többé már nem is lesz. Majd átkapcsolt a műszaki osztályra, melynek szintén felelős munkatársának kapcsolása után valahogy megszakadt a vonal...

A Hős utcában valami bűzlik. Mi régóta mondjuk, hogy itt nagyon nagy gáz van.

Innentől csak az aggódás marad. Több lakó is elmondta: ő egész nap imádkozik, hogy

nehogy ez az egész akció itt emberéletekbe kerüljön.

Megértjük az önkormányzat szándékát: ne legyenek újabb beköltözők a házban. Hozzá nem értő döntéseikkel és tetteikkel azonban nem veszélyeztethetik felnőttek és gyerekek, legálisan és illegálisan ott élők testi épségét és életét! Emberséges megoldást várunk, a hozzáértők, és a leginkább érintett lakók bevonásával, velük konzultálva – ahogy azt már hosszú ideje sürgetjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hosutcahangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr8116139908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása