Hős utca hangjai

Levelet kaptunk, Győrből!

2019. július 06. 20:05 - hosutcahangjai

Az alábbi levél a Kontúr Közhasznú Egyesület címére érkezett. Az egyesületnek és a lakóknak is erőt ad, hogy sokan vannak az országban, akik igazságtalannak érzik, ami a Hős utca lakóival történik és átlátják, hogy milyen társadalmi károkat tud okozni a szociálisbérlakás-program hiánya vagy egy inkompetens önkormányzat lakáspolitikája. 

hosutca_level_gyor.jpg

Kedves Közösségi Tagok!

Már elég korán nyomon követtem a Hős utca lakóinak minden egyes rezdülését, mozzanatát, mert édesapám kezdő fogorvosként, 1974-1984 közt a Zách utcai laktanyában dolgozott és Trabant autójával ott rótta naponta többször a kilométereket.

Ez sajnos azóta sem megoldott kérdés, pedig 1984 óta már sok helyen dolgozott az Apu, közben még osztályvezető főorvos is lett, de a Hős utca állapota azóta sem változott, csak drasztikusan romlottak a közállapotok az eltelt időszakban, 1984-től kezdve a mai napig, 2019-ig. 

Szomorú látvány ez, de ezt valahogy meg lehetne oldani, tudom, hogy ez egy nagyon-nagyon nehéz kérdés, de Bécs és Prága ugyanolyan nagyságú fővárosok, mint Budapest, de Bécs Floridsdorf negyedét, vagy Prága Domovskaja negyede egykoron ugyanolyan rettenetes volt, mint Budapest Hős utcája, de fokozatosan az eltelt évtizedekben (35 éve járok Bécsbe és Prágába) az osztrák és a cseh fővárosokban teljesen megoldották ezt a kérdést: tisztává varázsolták ezeket a negyedeket és összkomfortos bérlakásprogramot indított mindkét főváros polgármestere a kormánnyal karöltve.

Hogyan nem lehet ezt Magyarországon, Budapest főváros esetében? Vagy mondjuk a kőbányai városházának a polgármesterrel karöltve leesne az aranygyűrű a kezükről, ha ennek a 300 embernek a sorsa végleg megoldódna egy közel 70000 lakosú kerületben? Ez nem egy nagy ügy: ez a kerület összlakosságának 0,43 %-a! Kicsit toleránsabb kerületi vezetést is el tudnék képzelni!

Amiben tudok, akkor ötletekkel biztos tudnék az egyesületnek segíteni, mert innen Győr városából is követem a magyar fővárosban történteket és mint budapesti születésű büszke polgár elszomorít, ha a kőbányai nyomornegyedet, a hős utcai gettót látom hánykolódni a reménytelenségben!

Sok sikert kívánva:

Pölöskei Péter

Szerkesztői megjegyzés

Vannak azért jó példák is, igaz csak elvétve. Az alábbi házat nemrég adták át a 13. kerületben. Tudtunkkal Kőbányán sajnos az elmúlt 8 évben nem adtak át egyetlen új bérlakást sem.

"Az épületben két alsó szintjén 15 kereskedelmi, szolgáltató, irodai egység és két orvosi rendelő kapott helyet, a felső négy emeleten összesen 33 - 44 és 90 négyzetméter közötti - önkormányzati bérlakás kapott helyet. Közölték azt is, hogy ebben a ciklusban az önkormányzat ötven bérlakás megépítését vállalta: tavaly augusztusban már átadtak egy 23 lakásos passzívházat a Kartács utcában, a most elkészült 33 lakással pedig teljesült a vállalás. A XIII. kerületi önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját, azóta 599 lakás épült. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat eddig mintegy ezer családnak tette lehetővé, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak." (Forrás: octogon.hu)

klapka-dron-13.jpeg

Kép forrása: octogon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hosutcahangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr6514927896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása