Hős utca hangjai

Volt szemét, nincs szemét. Lesz szemét?

2019. február 27. 17:25 - hosutcahangjai

Az önkormányzat szerényen hallgat arról, hogy a múlt hét folyamán (állítólag) 391 köbméter* szemetet szállított el a Hős utca 15. A és B épületének belső udvarairól, illetve a két épület közti udvarról, a területeket fertőtlenítette és rágcsálóirtó dobozokat helyezett ki az épületekben.

*Weeber Tibor, alpolgármesternek, a X.ker Kőbánya
Facebook-csoportban tett kijelentése alapján.

weeber.jpg

Értesüléseink szerint a közelmúltban több helyről is jelezték a kőbányai önkormányzat felé, hogy a Hős utcai telepen veszélyes mennyiségben halmozódott fel a hulladék. Az egyik lakó az ÁNTSZ-nél is bejelentést tett. Sajnálatos, ha az önkormányzat csak a kilátásba helyezett bírság és felelősségrevonás hatására döntött úgy, hogy felszámolja az akut problémát.

Mindenesetre ezután gyorsan cselekedtek és mi örülünk, hogy végre fellélegezhettünk és egyelőre nem kell koszos pelenkákat és rohadó ételmaradékot zabáló patkányokat kerülgetnünk, de

továbbra is követeljük hogy az ilyen, félévente tartott, látványos takarítóakciók helyett állítsák vissza a társasházban a rendszeres takarítást!

Ez – a Belügyminisztériummal által kiadott támogatói okirat alapján - az önkormányzat olyan deklarált feladata, melyhez szerencsére még a szükséges pénzösszeg is rendelkezésére áll. (A helyzetet csupán látszólag bonyolítja, hogy a takarítás megrendelése a vagyonkezelő resztorja, hiszen társasházunk vagyonkezelője a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt., aminek a tulajdonosa a kőbányai önkormányzat.) Mégis mire várunk még?

Vannak ám azért további kérdéseink is.

Például, hogy ha a most elszállított hulladék – ahogy azt a vagyonkezelő levélben is elismerte – potenciálisan veszélyes volt,

hogy hagyhatták, hogy ebben éljünk hónapokon át?

Feltételezzük, hogy régóta tisztában voltak a problémával, hiszen a polgármester állítása szerint munkatársai naponta többször is jelen vannak a telepen (a lefalazott lakásokat ellenőrizni), és elképzelhetetlen, hogy a szeméthegyek számukra láthatatlanok voltak. Miért csak az ÁNTSZ-hez beérkezett lakossági bejelentés után kezdtek intézkedni?

Mégis mire fizetjük a több mint 11 000-35 000 forintos közösköltséget? Rózsadombi lakásokban nincsenek ekkora költségek! Nálunk pedig még takarítás és világítás sincs. (Elemlámpa vagy mobiltelefon fényénél botorkálunk haza a munkából a lépcsőházakban…)

Ha már szóba került a pénz: jogunk van tudni, hogy

mennyibe került pontosan a mostani takarítás, illetve milyen forrásból lett finanszírozva.

Az önkormányzat saját költségvetését terhelte vele és emiatt ne adj’ isten a kőbányai lakosoknak nyújtott szolgáltatásokra, programokra, kőbányai fejlesztésekre szánt összeget csökkentette vagy – logikusan és helyesen - a Hős utcai helyzet megoldására kapott 2,1 milliárd forintos belügyminisztériumi támogatás, takarításra elkülönített részéből fordított erre?

Utóbbi fennállása esetén visszakanyarodnánk a korábbiakra: mikor állítják vissza az – értelmezésünk szerint szintén a megítélt támogatás részét képező - rendszeres takarítást a telepen?

Tudjuk persze, hogy szemetelésre rendszeres takarítás mellett is lehet számítani. Tény, hogy az itt élő, jogcím nélküli lakásfoglalók (kb. 25-30 lakás, ahol gyakran sokgyerekes családok élnek) egy csoportját, bizonytalan helyzetüknél fogva nem érdekli más, csak a nap túlélése, a napi betevő megszerzése (olykor bármi módon). Nem érdekli őket a környezetük, nem becsülik a rendet, tisztaságot, de nem is érzik magukénak a házat, hiszen nem fizetnek a lakhatásért semmit: sem lakbért, sem közös költséget, sem víz- gáz-, villanyszámlát. Ezt az önkormányzat hosszú évek óta tűri, a rendes lakók kárára.

Mikor találnak végre megoldást az illegális lakásfoglalók problémájára?

Mik a szándékaik ezekkel a lakókkal? Hogyan kívánják elérni, hogy ne szemeteljenek? De nehogy már a telepen dolgozó civilekre mutogassanak (ahogy tette azt legutóbb levelében a vagyonkezelő)! Már csak azért sem pár hónapon belül menniük kell, a bérleti szerződésüket a vagyonkezelő felmondta és tárgyalni sem hajlandó a folytatásról.

Ugye nem az a szándékuk azzal, hogy hagyják, hogy időről időre ilyen tarthatatlan állapotok alakuljanak ki a Hős utcában, hogy térdre kényszerítsék azokat a magántulajdonosokat, akik nem hajlandók olyan áron eladni az önkormányzatnak a lakásaikat, amiből Pesten egy komfortosabb kutyaólat sem tudnának venni! Ugye nem…

Végezetül kérjük, elégítsék ki tudományos-fantasztikum iránti kíváncsiságunkat és árulják el, mégis hogyan vesztette el a hulladék a takarítás során veszélyes jellegét! Tudniillik a vagyonkezelő a hulladék veszélyessége okán nem javasolta, hogy a lakók takarításba kezdjenek (levele itt olvasható), egy napon, munkából hazafelé jövet mégis mit látunk?

Hős utcai lakók szedik (bérmunkában, fejenként 20 000 forintért) a szemetet, maszk és mindenféle védőfelszerelés nélkül!

Lenyűgöző, hogy olyan csodaeszközök birtokában vannak, amikkel a veszélyes helyzetek egy suhintásra ártalmatlanná szelídülnek! Várjuk, hogy azokat az egész emberiség szolgálatába állítsák, hogy ez a világ jobb hely legyen!

Nincsenek illúzióink afelől, hogy a kérdéseinkre kapunk-e választ, hiszen az önkormányzat eddig sem igen állt szóba velünk. De úgy sejtjük, figyelemmel kísérik a blogunkat, ezért kötelességünknek érezzük itt is hangsúlyozni:

ha nem állítják vissza rendszeres takarítást, ha továbbra is megágyaznak a lakókörnyezettel szembeni igénytelenségnek azzal, hogy nem állítják vissza a világítást a lépcsőházakban, ha nem találnak megoldást azoknak a lakóknak a helyzetére, akik a szemét felhalmozásáért felelősek, borítékolható, hogy rövid időn belül újra ilyen, ha nem még súlyosabb szeméthelyzettel állunk majd szemben!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hosutcahangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr4314657873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása