Hős utca hangjai

Kőbányai Önkormányzat képviselő testülete előtt a Hős utca ügye

2018. április 12. 20:02 - hosutcahangjai

Január óta a Kontúr Egyesület közösségi beszélgetéseket folytat a lakókkal a lakhatási helyzettel kapcsolatban. Ennek folyamányaként 4 pontban foglalták össze kérésüket és javaslatukat a képviselő testület részére, amelyet végül Tóth Balázs LMP-s képviselő vitt képviselő testületi ülés elé. A 4 pont így szól:

1. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a polgármestert,hogy a Belügyminisztériummal a Hős utca 15/ A-B alatti ingatlan rendezése kapcsán kötendő támogatási szerződést és annak mellékleteit tárja a Képviselő-testület elé, s azt csak Képviselő­ testületi döntés után írja alá. Egyben felkéri a polgármestert, hogy a tárgyalások során mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a támogatás a lakók lakhatásához kapcsolódó költségeket finanszírozza,s ne támogassa, hogy a támogatási összeget a bontási költségekre lehessen elszámolni.

2. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy 2018. március 31-ig mutassa be a Képviselő-testületnek , a lakosságnak és a területen működő civil és egyházi szervezeteknek, hogy miként kívánja felszámolni a Hős utcai telepet. Ehhez kapcsolódóan tegye nyilvánossá a Hős utcai telepfelszámolással kapcsolatos szakmai és ütemtervét, s az ezt alátámasztó költségvetést ebben külön kitérve az önkormányzati lakók elhelyezésére (családonként) és a magántulajdonosok lakhatási elhelyezésére, illetve a lakóknak felajánlott vételi árra. A szakmai terv vegye figyelembe az Antiszegregációs Tervben javasolt elemeket. Ezen kívül
vizsgálja meg, hogy az A épületet lehet-e hasznosítani azonos vagy más célra, funkcióra, s az ehhez tartozó költségeket tárja a nyilvánosság elé.

3. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy addig az időpontig ne lehessen a 2, 1 milliárd forint támogatás terhére semmilyen számlát elszámolni, amíg a Belügyminisztériummal kötendő támogatási szerződést, telepfelszámolással kapcsolatos ütem- és szakmai tervet s ezt alátámasztó költségvetést nem tárja a Képviselő-testület, a lakók és a helyi civilek elé, s azt akár több körben nem tárgyalják meg s fogadják el közösen.

4. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, valamint a Humánszolgáltatási Bizottságot, hogy az önkormányzati bérlakásban élő, határozott idejű jogviszonnyal rendelkező és bérleti szerződéssel nem rendelkező családoknak, ahol kiskorú gyermek él, a gyermekek jogait tartalmazó ENSZ Egyezményre hivatkozva, Kőbánya jó hírnevének megőrzése céljából, valamint a családok éve okán a jogszabályok által meghatározott keretek között biztosítson minden esetben önkormányzati bérlakást. A lejáró bérleti szerződéssel rendelkezőkkel és bérleti
szerződéssel nem rendelkező családokkal kössön új bérleti szerződéseket mindaddig, amíg a két épület nem kerül eladásra vagy elbontásra.

A testületi ülést megelőzően a Kontúr önkéntesei, illetve a társasház lakói elküldték azt a háttéranyagot, amelyben összefoglalták az elmúlt évek főbb mulasztásait az önkormányzat és a vagyonkezelő részéről, s a következőket kérték:

Kőbánya, a Kormányhatározat értelmében, megoldási lehetőséghez jutott a 2,1 milliárd
forintos állami támogatás rendelkezésre bocsátásával. Bár sem mi, sem a lakók nem tudjuk,
hogy pontosan mire kívánják fordítani ezt a közpénzt, az azonban könnyen kiszámolható, hogy ez az összeg közel 162 db 13.000.000 Ft értékű lakás megvásárlására lenne elegendő. Fontos lenne, a lakók, a helyi civil és egyházi szervezetek bevonása is a tervezésbe, valamint ha a telepfelszámolás mellett köteleződnek el - amit a lakók is támogatnak - akkor az itt élők megfelelő segítséghez és lakhatáshoz jussanak.

Ennek érdekében kérjük Önöket, hogy támogassák a beterjesztett határozati javaslatokat
átláthatóvá téve ezzel a tervezést, valamint az információ elérhetőségét, mert ez minden
kőbányai állampolgár ügye és érdeke! 

Február 22-én végül a Kőbányai Önkormányzat képviselő testülete 2 igen, 6 nem és 5 tartózkodóval nem vette fel napirendi pontjai közé. A képviselő testületi ülés végül abszurdításba fordult át amely azzal végződött, hogy a képviselő testület jelentős része elhagyta az üléstermet. Az eseményeket a MÉRCE is közvetített. 

Az eseményekről Urbanovszky Zsuzsanna kérdésére Bulcsú (Kontúr önkéntes) és Márta (Hős utcai lakos) számolt be.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hosutcahangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr4213732170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása